Improvisatietheaterworkshop

Een workshop maak ik op maat. De inhoud van een workshop bestaat uit improvisatietechnieken en theatersportspelvormen, waarbij de koppeling naar de werkvloer gemaakt wordt. Theatersport is een vorm van improvisatietheater. Het is theater zonder een vooraf geschreven script. Omdat er geen script is, worden andere zaken belangrijk, zoals goed kijken en luisteren, in het hier en nu zijn en samenwerken. Factoren die ook op het werk belangrijk zijn. In een workshop maken de deelnemers kennis met een aantal basisregels van improvisatietheater, zoals:

- Accepteren zonder oordeel en 'Ja-en' in plaats van 'ja-maar'. Dus niet invullen maar nieuwsgierig zijn.

- Faalplezier. Niet denken maar doen, volg je impuls, je mag zijn wie je bent oftewel: fouten maken mag en kan zelfs leuk zijn.

- Samenwerken, zoals risico's durven nemen en de de ander laten schitteren.    

- Fun in een open en positieve sfeer.                                                             

"Er valt zoveel uit te halen op verschillende niveaus! Iedere oefening triggert je. Je leert iets over jezelf, de ander / de groep, zo mooi!"
Managerondersteuner Ministerie Binnenlands Zaken

"Wij vonden het een heel leuke middag, nogmaals dank voor je bijdrage en ontspannen manier van trainen! Jouw programma leende zich prima als educatieve teambuilding. We hebben veel gelachen en zijn geconfronteerd met verschillende dilemma’s. De snelheid in je programma werd erg gewaardeerd. Daardoor konden we in relatief korte tijd veel verschillende opdrachten uitvoeren."     
Janneke Eberson, adviesbureau WesselinkvanZijst

"Wat een blije dag! Ik heb genoten en dat zelfde geldt voor de rest van het team. Ik heb alleen maar positieve ervaringen gehoord. Ik vond de opbouw van jou heel plezierig, van één op één, naar een klein groepje naar uiteindelijk voor de hele groep iets opvoeren. Geen tips, alleen maar lof!"    
Carola van der Eng, interim-direkteur basisschool Teun de Jager

Aanbod

 

Improviseren kun je leren

Schiet je soms in de stress van onverwachte dingen die gebeuren? Wil je krampachtig de controle behouden? Hoe zorg je dat je meer vertrouwen hebt in je improvisatievermogen en daar ook van geniet en waarbij tegelijkertijd het contact met de ander verbetert?  Drukte en onverwachte gebeurtenissen tijdens je werk, zijn aan de orde van de dag. Met behulp van improvisatieoefeningen en theatersportspelvormen maken we kennis met enkele improprincipes zoals ja-en i.p.v. ja-maar, loslaten en fouten maken mag. Improviseren op toneel is niets anders dan op een effectieve, positieve manier communiceren en samenwerken. Samen maken we iets moois, net als op de werkvloer. Dit is een speelse workshop waarbij zeker gelachen mag worden.

  

"Dank Helgiene voor je enthousiaste en sprankelende wijze waarop je onze avond hebt leiding gegeven."   
Annelies Kaan Salsaparilla

"Een groep volslagen onbekende mensen was binnen de kortste keren intensief en persoonlijk met elkaar aan de slag. Ik heb met prettige verbazing staan kijken hoe Helgiene dat ogenschijnlijk moeiteloos voor elkaar krijgt. Met leuke, grappige werkvormen 'verleid' ze alle deelnemers om iedere schroom te laten varen. Binnen de kortste keren verbazen de deelnemers elkaar met oprecht samenspel, originele vondsten en bijzondere wendingen. Ze komt voortdurend met werkvormen die daarvoor prikkelend en uitnodigend zijn. Maar tegelijk is haar opbouw zo dat alle deelnemers zich volkomen veilig voelen."  
Peter Huppes, consulent Kunstdok - Almere   


Presenteren met plezier

Heb je veel last van zenuwen en ervaar je weinig plezier tijdens het presenteren? Hoe zou het voor jou zijn, als je kunt genieten van presenteren en zelfs van improviseren? Als voor jou het presenteren meer als vanzelf zou gaan. Als je niet compleet in de stress raakt als er iets onverwachts gebeurt tijdens het spreken. Kortom, als je jouw eerste stappen gaat zetten om een presentatie kei te worden en plezier te gaan ervaren als jij presenteert. In plaats van ons bezig te houden met spreekangst, gaan we ons in deze workshop juist focussen op het plezier in het presenteren. Vanuit deze bron, ga je heel anders naar presenteren kijken en ook heel anders presenteren. Presenteren kan namelijk ook leuk spannend zijn, opwindend en inspirerend. En goed kunnen improviseren zorgt voor spontaner en authentieker kunnen spreken. 

"Zeker super leuk, maar veel meer dan dat. Het was interessant, boeiend, interactief, goed gedoseerd, inzichtelijk en gezellig. Zeg maar erg geslaagd! Bedankt nogmaals! "   
Karen van Deuren

"Dank voor je goede training! Mede hierdoor (de improvisatie-spier) was ik tevreden over mijn speech tijdens mijn boekpresentatie:-) Afgelopen week!"   
Ans Koster


Theatersportworkshops voor particulieren en verenigingen

Met vrienden of vriendinnen een paar gezellige uren, waarbij je op een veilige en plezierige manier lekker bezig bent, theatersportspelvormen doet en ondertussen veel lol hebt.

Improvisatietheaterverenigingen kunnen mij ook in inhuren. Ik ben een aantal jaren vaste trainer geweest bij Papaver, Alkmaar. Ik heb lesgegeven aan Improfessioneel, Kattekwead, Klets, Ongekend, Bruinfruit en Withlof.

"Helgiene heeft onze theatersportgroep Ongekend anderhalf jaar getraind . We hebben haar ervaren als een enthousiaste en betrokken trainer. Ze luisterde goed naar onze wensen, die ze vertaalde in oefeningen waarmee we diepgang konden maken. Tezamen met haar oprechte en opbouwende feedback hebben we een stap kunnen maken in onze ontwikkeling als improspelers."
Irnsje Veerman